Najvidljiviji oblik "prodaje ljubavi" svakako je ulična prostitucija tako da ćemo se u ovom prvom delu pozabaviti ovom temom koja je u žiži interesovanja javnosti. Odlučili smo da istražimo kakva je situacija u Kruševcu i napravimo seriju istraživačkih tekstova vezanih za „najstariji zanat na svetu“ koji će biti izneti u narednom periodu na portalu RasinaPress.Info

Tragom za pričom saznajemo da se ulična prostitucija u Kruševcu odvija na dve lokacije gde smo se i uputili kako bi sve to proverili i istražili. Po saznanjima do kojih smo došli prva lokacija se nalazi kod Železničke stanice, a druga na izlazu iz Kruševca kod mosta u Bivolju.

 

"Hoćemo da radimo" - slogan nezaposlenih, prodavačice ljubavi izgovaraju maltene svakom muškom prolazniku, dižu noge i skaču na automobile koji prolaze.

Ulične prostitutke dolaze iz najnižih društvenih slojeva i, u većem broju su romske nacionalnosti. Primetno je da se poslednjih godina to menja, tako da je na ulicama prisutan i sve veći broj prostitutki srpske nacionalnosti.

 

Opšta nemaština, koja vlada u poslednjih dvadeset godina, dovela je do moralnog posrnuća.

Radno vreme "kraljicama trotoara" određuje mrak. Sa prvim mrakom počinje i radno vreme. Noćne dame svoje usluge pružaju u automobilima i kamionima svojih mušterija, a cena usluge se kreće od 10 do 40 €  u zavisnosti od toga koji je tip usluge. Primećeno je zadvžavanje određenog broja kamiona sa teritorije AP Kosova i Metohije kao i veći broj automobila inostranih tablica.

 

MAKRO I SAMOSTALNO

Obećanja koja se dobijaju od strane primamljivih budućih "poslodavaca" završavaju se uglavnom tragično. Devojke bivaju primorane na uličnu prostituciju, a u većini slučajeva su to devojke starosti do 25 godina.

Prema nezvaničnim podacima u Kruševcu ima oko desetak uličnih prostituki.

Postoje i pojedinačni slučajevi ulične prostitucije u kojem "noćna dama" radi samostalno bez "poslodavca", a kao glavni razlog bavljenja prostitucijom navode tešku porodičnu materijalnu situaciju i bolest člana porodice, pa na ovaj način žele da pomognu i omoguće nabavku lekova i zdravstvenu zaštitu.

 

MEĐUSOBNA SARADNJA MAKROA

Proteklih godina primećeno je da se uspostavila saradnja između "makroa" iz različitih gradova, a najveća saradnja je sa Beogradom. Ona im omogućava da razmenjuju noćne dame, tako da je na uličnoj seks pijaci u Kruševcu primećen i određeni broj prostitutki iz Beograda - saznaje portal RasinaPress.Info.

Odlazak devojaka u druge gradove je, i te kako je primetan, ali o tome će više biti reči u narednom periodu.

 

ZAKONODAVSTVO ZA PROSTITUTKE I MAKROE

U našem zakonodavstvu odavanje prostituciji je prekršajno delo iz Zakona o javnom redu i miru. Sankcija je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do mesec dana

Za razliku od svojih "dama", makroi podležu krivičnom gonjenju jer je posredovanje u vršenju prostitucije krivično delo, za koje je zaprećena zatvorska kazna u trajanju do tri godine. Identitet makroa je uglavnom poznat policiji, ali nije u svakom trenutku moguće obezbediti neophodne dokaze za sud.

Činjenica je da su zakonodavne vlasti poslednjih godina uložile značajan napor kao i lokalna samouprava po ovom pitanju, ali je i istina da je to nedovoljno. Ovim smo želeli samo da ukažemo društvu na ovaj problem, kako ne bi zatvarali oči pred onim što se dešava u našem gradu.

 

NASTAVIĆE SE !  RASINAPRESS.INFO

 

 

KRUŠEVAC DETALJNIJE
TRSTENIK DETALJNIJE
VARVARIN DETALJNIJE
ALEKSANDROVAC DETALJNIJE
ĆIĆEVAC DETALJNIJE