Baka Verica Stojanović (66) iz Pločnika kod Ćićevca poranila je jutros da bi stigla do zdravstvene ambulante u svom selu. Brzo se u ovom selu sa 506 duša, na oko osam kilometara od sedišta opštine, pročulo da će u sredu meštanima na raspolaganju biti vojni lekar, veterinar i ekipa Crvenog krsta Ćićevac.

- Obično idem jednom mesečno kod lekara, imam stalnu terapiju, za pritisak, ali eto, ovaj mladi lekar odmah je video da sam jutros preskočila lekove - priznaje nam baka Verica.

Njena prijateljica Mirjana Mihajlović (64) neretko putuje do Ćićevca kako bi je pregledao lekar. Otkako joj je dijagnostikovana osteoporoza, mora i do Kruševca, kod reumatologa. U zdravstvenoj ambulanti u Pločniku, medicinska sestra dežura svakog radnog dana od sedam do 11, a petkom dolazi i doktor.

Uniformisani medicinari ovde su prvi put.

- Samo do 10 sati primili smo 15 pacijenata, reč je uglavnom o starijoj populaciji, koja ima problema sa povišenim krvnim pritiskom, hroničnim bolestima poput dijabeta, a moj je utisak da e i razgovor za njih pravo okrepljenje - ističe, za "Novosti", potporučnik dr Milutin Matić (26), koji je u Komandi za razvoj Rasinske brigade od ovog aprila. Najstariji pacijent kod mladog vojnog lekara imao je 84 godine, a najmlađi - jednu.

Iz kruševačkog garnizona u Ćićevac je krenuo i vojni veterinar, kapetan dr Toni Nedeljković.

- Cilj današnje posete je edukacija stanovništva koja se odnosi na sprečavanje pojave zaraznih bolesti, saveti u vezi sa pripremom, skladištenjem, transportom i daljom obradom, do konzumiranja, namirnica životinjskog porekla - napominje dr Toni Nedeljković. 

- Ono što me raduje jeste što su sve životinje pod kontrolom veterinarskih službi, sve su obeležene, tako da su preventivne mere preduzete na vreme.

Među retkim mlađim ljudima koji su svoju sudbinu našli na selu je Dejan Obradović (42). U gazdinstvu sa porodicom čuva 60 krmača, ima i 600 svinja u tovu. Potvrđuje da je dobio korisne savete u vezi sa brigom o životinjama. Poručuje da mu je lep život u Pločniku, a da je sigurna zdravstvena zaštita za ljude i životinje neophodna.

- Blizu nam je Kruševac, ni Beograd nije na krja sveta, brzo stižemo i do Niša. Ovo odlično mesto - kaže nam Dejan.

Ćićevačka opština ima oko 9.500 stanovnika. Polovina ih živi na selu. Desna ruka su im volonteri ovdašnjeg Crvenog krsta. Akcija "Selu u pohode" slična je akciji "Vojni lekar na selu".

- Svima nam je zajednička želja da pokažemo lokalnom stanovništvu da nisu sami, da treba maksimalno da iskoriste naše prisustvo - kaže neumorna Slavica Salman, sekretar Crvenog krsta Ćićevac. - U Pločniku smo organizovali podelu 10 higijenskih paketa i paketa sa osnovnim životnim namirnicama za najugroženije.

 

GASE SE OGNjIŠTA

MEĐU 10 mesnih zajednica, koliko ih čini ćićevačku opštinu, najteže je u Braljini, Trubarevu i Mojsinju. Ova tri mesta su najdalje od sedišta opštine, i uglavnom su naseljena staračkim domaćinstvima. Mladi se retko vraćaju, pa sela odumiru. Mojsinje ima samo 14 živih ognjišta.

Izvor: Večernje Novosti  Autor: Sofija BABOVIĆ

ĆIĆEVAC

KURSNA LISTA

Vrednosti Indeksa Berza

KRUŠEVAC DETALJNIJE
TRSTENIK DETALJNIJE
VARVARIN DETALJNIJE
ALEKSANDROVAC DETALJNIJE
ĆIĆEVAC DETALJNIJE