TRSTENIK – Narodni univerzitet u Trsteniku pokrenuo je inicijativu,da se stara zapuštena kuća Katića obnovi i pretvori u Muzej.

Ova kuća je veoma važna za Trstenik, kako arhitektonski tako i istorijski i jedna je od najstarijih građevina u gradu. U privatnom je vlasništvu već 10 godina, njen vlasnik živi u Francuskoj i s njim je po ovom pitanju već uspostavljena komunikacija. Njegova je želja da se kuća prenese u vlasništvo opštine Trstenik, međutim sadašnje opštinsko rukovodstvo nije spremno da kuću otkupi.

"Komunicirali smo sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Kraljeva ,rekli su nam da samo opština može biti novi vlasnik, da bi se dobila neophodna sredstva za obnovu kuće Katića. Mi u Narodnom univerzitetu preduzimamo neke korake ,da sa ljudima dobre volje oformimo žiro račun, na koji bi se davali prilozi, kako bi se kuća otkupila. Vlasnik traži za kuću 180 hiljada evra, zato što je on toliko platio otkup kuće ranije od porodice Katić. Kada opština postane vlasnik Zavod za zaštitu spomenika će izdati dozvolu, da bi se na taj način lakše dobijale donacije za obnovu kuće. U Muzejskoj zbirci imamo dosta materijala kojim bi smo opremili Muzej. Očekujemo širu podršku javnosti za realizaciju“, kaže Svetlana Lazić, direktorka Narodnog univerziteta u Trsteniku.

Autor: RasinaPress.Info / Dragan Ivanović

VREME U TRSTENIKU

KURSNA LISTA

Vrednosti Indeksa Berza

KRUŠEVAC DETALJNIJE
TRSTENIK DETALJNIJE
VARVARIN DETALJNIJE
ALEKSANDROVAC DETALJNIJE
ĆIĆEVAC DETALJNIJE