Stomačni virusi su jako česti kod male dece. Tegobe obično počinju nekoliko dana nakon što se dete zarazilo i pojavljuju se naglo. Često napada više članova porodice ili više dece predškolske ustanove. Infekcija uglavnom prođe nakon nekoliko dana. Povraćanje uglavnom prestaje nakon 24 sata, ali proliv može da traje sedam dana.

Gubitak tečnosti

Povraćanjem i prolivom dolazi do gubljenja tečnosti i soli.Ukoliko malo dete izgubi više tečnosti nego što unese, stanje može naglo da mu se pogorša. Visoka telesna temperatura doprinosi većem gubitku tečnosti. Zato je važno da se detetu od samog početka infekcije daje što više tečnosti.

Kako detetu davati tečnost

Da bi malo dete koje povraća unelo tečnost u organizam, ako ga dojite, dajte mu manje, ali česte obroke. Ukoliko dete ne želi da sisa pokušajte da ispumpate i da mu dajete na kašičic

Ukoliko se dete ne doji, treba mu davati napitak za nadoknadu gubitka tečnosti. Najlakše je davati kašičicom i u manjim količinama.

Tokom 24 sata potrebno je više tečnosti nego što mislite, detetu od godinu dana je na primer potrebno oko litar tečnosti. Nastavite da dajete male ali česte obroke čak i ako dete i dalje povraća.

Rastvor protiv dehidracije koji možete napraviti sami kod kuće

Sastojci:

    6 kašičica šećera

    ½ kašičice soli

    1 l prokuvane i na sobnu temperaturu ohlađene vode

Sve sastojke promešajte da se u potpunosti otope u vodi i davajte detetu tokom dana u malim količinama.

Kako sprečiti zarazu?

S obzirom na to da je stomačni virus jako zarazan, dobro je da dete i ostali članovi porodice peru ruke tečnim sapunom pre svakog obroka i posle svakog odlaska u WC, i da svako ima svoj peškir ili da svi koriste peškire za jednokratnu upotrebu. Poželjno je često čišćenje WC-a.

Ako dete ima pelene, stavite korišćene pelene u jednu plastičnu kesu pre nego što ih bacite u kofu za smeće. Pažljivo očistite sto za presvlačenje beba nakon upotrebe i pažljivo operite ruke nakon presvlačenja.

Ukoliko dete ima česte prolive i povraćanja i ukoliko pokazuje znake nedostatka tečnosti, to jest ako je znatno iscrpljeno i ako je nezainteresovano za okolinu, malo ili retko mokri ili ako nema snage za igru, odmah posetite lekara.

Ukoliko dete osim povraćanja i proliva ima visoku temperaturu ili jake bolove u stomaku, ili ukoliko se u prolivu pojavljuje krv ili sluz, takođe se obratite lekaru.

 

 

KRUŠEVAC DETALJNIJE
TRSTENIK DETALJNIJE
VARVARIN DETALJNIJE
ALEKSANDROVAC DETALJNIJE
ĆIĆEVAC DETALJNIJE