Roditeljstvo menja vaš život za 360 stepeni. Stare navike moraju da se prilagode novom članu. No, ipak, neke stvari je moguće i dalje raditi kao npr. ići na more, samo malo izmenjeno. Sada se nekadašnja letovanjy sa ludim noćnim izlascima pretvaraju u ludu avanturu sa klincima.

Evo nekoliko saveta kako da vam se ne pretv ori u haos.

Prilagođavanje

Celokupan odmor morate da prilagodite deci. Počnite od mesta u koje ćete ići, preko načina transporta, broja zaustavljanja do letovališta, boravka na plaži. Ipak, uprkos svemu, momenti provedeni sa vašim mališanima na moru: brčkanje u plićaku, pravljenje kule od peska, učenje plivanja... biće vam, verujte, važniji od svih ludih provoda u diskoteci.

Spisak

Napravite spisak, na koji ćete staviti apsolutno sve što vam je potrebno za tih desetak dana sa mališanima na moru: garderoba, igračke i potrepštine za plažu, kozmetika i, obavezno, apoteka (u koju ćete, uz dogovor sa doktorom, staviti nešto protiv opekotina, sirup ili čepiće protiv temperature, sredstvo za zaštitu od komaraca, nešto protiv alergije, kapsule za zaustavljanje proliva, kremu za ublažavanje posledica uboda komaraca, hanzaplast, toplomer, fiziološki sprej za nos, tablete protiv povraćanja - ako dete teško podnosi put).

Taktika 

Da vam se letovanje ne pretvori u noćnu moru, morate da imate strategiju i taktiku. Dušeci, šlaufi, "mišići" za plivanje, bazenčić, suncobran (više komada), prenosivi frižider, kreme sa zaštitnim faktorom, gomila peškira, majičica, suknjica, kupaćih kostima sa cvetićima, pa onda kašice i pelene samo su deo nezaobilaznog pribora koji ćete poneti sa sobom. Ako vodite više od jednog deteta, morate biti veoma dobro organizovani i savladati umeće pakovanja.

Maršuta

Dobro isplanirajte put: maršrutu, zaustavljanja (znate otprilike na koliko će deca tražiti da jedu, da idu u toalet), raspitajte se za dobra svratišta usput. Pokušajte da predupredite svaki problem. Za to vam je neophodna, kao lični prtljag, torba sa: presvlakama, grickalicama, tečnošću, igračkicama - da zabave vaše dete.

Smeštaj 

Potrudite se da ceo aranžman organizujete unapred, ili barem da sigurno rezervišete smeštaj i najavite da dolazite sa malom decom, kako se ne bi desilo da satima čekate odgovarajući smeštaj - tek kada stignete u letovalište.

Kada idete sa malom decom, smeštaj blizu plaže je najvažnija stvar. Jer ćete barem dva-tri puta tokom dana ići od hotela ili apartmana do plaže, pa bi prelaženje velike razdaljine sa decom i kompletnom opremom za plažu bila prava katastrofa.

Šta da izbegavate?

Bilo bi dobro da vaše dete ne pije lokalnu vodu, kao ni vi. Takođe, dobro pazite šta jede, kako vas ne bi neprijatno iznenadile stomačne tegobe.

Izbegavanje jakog sunca je tema koja se, može reći, podrazumeva. Kvalitetne kreme za zaštitu kože sa visokim faktorom zaštite se podrazumevaju.

Opustite se

Ne dramite ako se dete isprlja, ili želi da bude stalno u vodi. Pa i ono uživa kao i vi! Nemojte se snebivati da podojite svoje dete na plaži, ako ono još uvek sisa. Ispunjavajte deci želje, igrajte se zajedno, takvi trenuci će zauzeti počasno mesto u albumu zajedničkih uspomena.

Uostalom, razmislite, verovatno vas neke od najlepših uspomena iz detinjstva vežu baš za letovanje sa roditeljima.

 

KRUŠEVAC DETALJNIJE
TRSTENIK DETALJNIJE
VARVARIN DETALJNIJE
ALEKSANDROVAC DETALJNIJE
ĆIĆEVAC DETALJNIJE