Ruski inženjeri, u saradnji sa kolegama iz Evropske unije i Australije, rade na projektu hipersoničnog putničkog aviona koji će leteti brzinom od 8.000 kilometara na čas i prelaziti vazdušnu trasu od Brisela do Tokija za dva sata i 15 minuta.

Model hipersoničnog putničkog aviona predstavlja ambiciozan međunarodni projekat.

Reč je o izuzetno revolucionarnom konceptu, koja će drastično premašiti današnje standarde u avio-putničkom saobraćaju, posebno kada se radi o interkontinentalnim letovima.

Ova letelica izgledom veoma odstupa od standardne šeme izrade putničkih aviona. Zamišljeno je da avion koristi motore na tečno vodonično gorivo.

Osnovni cilj koncepcije Hexafly je ekstremno skraćivanje putovanja između Evrope i udaljenih gradova na Dalekom istoku i u Okeaniji.

Osim ovog projekta, institut CAGI razvija i domaću koncepciju supersoničnog putničkog aviona SDS/SPS. On bi trebalo da omogući let od 8.600 kilometara, sa srednjom krstarećom brzinom od 2.000 kilometara na čas.

Avion je zamišljen u varijanti koja će imati dve klase, biznis VIP i ekonomsku-putničku, maksimalnog kapaciteta do 85 putnika.

Za razliku od prve generacije nadzvučnih putničkih aviona, koji su usled ogromne potrošnje goriva u atmosferu ispuštali ogromnu količinu izduvnih gasova i tako uništavali ozonski omotač i proizvodili nesnosnu buku, SDS/SPS neće imati takvih problema, navode ruski mediji.

KRUŠEVAC DETALJNIJE
TRSTENIK DETALJNIJE
VARVARIN DETALJNIJE
ALEKSANDROVAC DETALJNIJE
ĆIĆEVAC DETALJNIJE